Deel dit bericht

De periode tussen kerst en oud en nieuw gebruik ik altijd om doelen te stellen voor het komende jaar. Dit vind ik heerlijk om te doen. Het is één van mijn favoriete periodes van het jaar, omdat ik even lekker weg kan dromen wat ik komend jaar wil realiseren. Het werkt voor mij altijd het beste om me voor te stellen hoe de wereld er over een jaar bij staat. Wat heb ik bereikt? Ik doe het tussen kerst en oud en nieuw, maar het is natuurlijk iets wat je op elk moment van het jaar kunt doen. Wat ik zelf door de jaren heen heb gemerkt is dat het de kunst is om niet te hard te werken. Het gaat er veel meer om dat je de juiste dingen doet. In dit artikel geef ik je 7 tips hoe je dit kunt doen. 

 

 

1) Doelen moet je kunnen voelen 

Voordat ik aan de slag ga met mijn doelen zorg ik dat ik eerst helemaal ontspan. Goeie muziek, kop thee en ademhalingsoefeningen vooraf. Hierdoor breng ik mijn hersengolven in de Alfa-stand. Vanuit deze stand krijg ik makkelijker toegang tot mijn innerlijke wereld, zodat ik me beter voor kan stellen wat er mogelijk is over een jaar. Ik sluit mijn ogen, haal diep adem en verplaats me naar de toekomst. Hoe ziet de wereld eruit? Met wie werk ik samen? Welke resultaten heb ik geboekt? Waar ben ik trots op? Wat heb ik verdiend? Welke impact heb ik gerealiseerd?  Het beeld maak ik zo levendig mogelijk; ik kan de nieuwe realiteit voelen, ruiken, proeven! Ik voel waar ik energie van krijg en zie wat er mogelijk is. Als ik terugkom met mijn aandacht, schrijf en teken ik alles op wat ik gezien heb. Hieruit filter ik een aantal concrete doelen voor het komende jaar. Belangrijk is dat ik de doelen echt kan voelen en dat het niet iets bedachts is. Ik kan steeds beter onderscheiden of het een hoopvolle gedachte is of dat het een doel is dat ook daadwerkelijk voor me zie. In dat laatste geval is de kans van slagen vele malen groter.

 

 

2) Ga aan de slag, maak fouten en leer ervan

Na het stellen van doelen ga ik vol enthousiasme aan de slag. Zeker wanneer het grootse doelen zijn voel ik een bepaalde druk om ze te realiseren. Inmiddels weet ik ook dat het vaak heel anders loopt dan ik van tevoren had bedacht. De kunst is om lerend te blijven en niet te volharden in een strategie die niet werkt. Als ik heel hard mijn best doe, zonder resultaat, wordt het tijd om bij te stellen. 

 

 

3) Focus op datgene waar je energie van krijgt

Blijf niet volharden in ideeën die niet werken. Pijnig jezelf niet met taken waar je op leeg loopt. Zodra ik merk dat dit het geval is, focus ik me op datgene waar ik wel energie van krijg. Ik ga bijvoorbeeld mensen opzoeken waar ik blij van word of werk oppakken waar ik zin in heb. Zonder dat ik zeker weet of dit direct gaat bijdragen aan mijn doelen.Door me te focussen op dat waar ik energie van krijg, kunnen er nieuwe kansen ontstaan. De weg naar mijn doel loopt vaak heel anders dan ik van tevoren had bedacht.

 

life is happening while you’re making other plans

John Lennon

 

 

4) Stop met datgene wat energie kost

Dit is minstens zo belangrijk als punt drie, misschien nog wel belangrijker. Kijk eerlijk naar de huidige situatie en ga voor jezelf na wat energie kost. Dat kan een samenwerking zijn, een bepaald project of een omgeving waar je niet blij van wordt. Door te stoppen met dat waar je niet blij van wordt, kan er ruimte ontstaan voor datgene waar je wel blij wordt. 

 

 

5) Focus op kwaliteit

Begin dit jaar ben ik een nieuw programma gestart: de leergang Betekenisvol ondernemen. Mijn doel is om komend jaar een tweede groep te starten. Ik merk bij mezelf dat wanneer ik me heel erg ga focussen op dit doel, dat ik dan de plank missla. Ik ga heel hard nadenken hoe ik mijn doel ga realiseren, terwijl het veel krachtiger is wanneer ik de flow volg en iets ga doen waar ik energie van krijg. Ik kan me veel beter focussen op de huidige groep en dit zo goed mogelijk doen. Door dit mijn volle aandacht te geven en te focussen op kwaliteit creëer ik een positieve energie. Van daaruit komen er vanzelf nieuwe ideeën die bijdragen aan mijn doel. Ik weet inmiddels dat ik daarop mag vertrouwen. 

 

 

6) Zorg goed voor jezelf

Wanneer ik me focus op kwaliteit en ik ga doen waar ik energie van krijg, gaat ondernemen steeds meer als vanzelf. Er ontstaat flow en er gaan zich kansen voor doen. Het is aan mij als ondernemer om alert te blijven en kansen ook daadwerkelijk te verzilveren. Focussen op kwaliteit en goed voor mezelf zorgen. Daarbij houd ik altijd mijn oorspronkelijke (financiële) doelen in mijn achterhoofd. 

 

 

7) Zoom regelmatig uit

Deze manier van ondernemen vraagt dat ik me bewust ontwikkel. Dat ik het door heb of iets me energie kost of energie geeft. Dat ik het zie wanneer kansen zich voordoen. Dat ik het opmerk als ik ergens in vast zit, om vervolgens bewust te kiezen iets anders te doen. Om dit überhaupt te kunnen zien is het belangrijk om regelmatig uit te zoomen en te zien of ik nog op het juiste spoor zit. Dit doe ik bijvoorbeeld door te mediteren, sparren met gelijkgestemden of even een stuk te wandelen in het bos. 

 

 

Op deze manier wordt ondernemen een feestje en is de kans op succes het grootst! Ik wens jou veel succes met het realiseren van jouw doelen.