een nieuwe manier van ondernemen

(uit het boek betekenisvol ondernemen; jouw start)

Ik zie regelmatig ondernemers die heel hard werken zonder veel resultaat te boeken en dat is volgens mij zonde van je tijd. Ondernemerschap kan namelijk moeiteloos gaan met veel resultaat, zolang je maar het juiste doet. Dat betekent niet dat het nooit zwaar is of dat je nergens tegenaan loopt, maar het is de vraag hoe je hiermee omgaat.


Ik leerde ooit onderstaand model kennen van een goede vriend en oud compagnon Patrick Roozemond, tevens schrijver van het boekStart vanuit je hart’. Het lemniscaat laat zien dat wij als mensen een innerlijke en een uiterlijke kant hebben. Beide kanten bestaan uit een + en een – kant.

Afbeelding: Lemniscaat moeiteloos ondernemen


Betekenis vs. saboteur
De innerlijke + kant is dat waar jij blij van wordt of wat voor jou van betekenis is, bijvoorbeeld je missie of bepaalde waarden. De innerlijke kant bestaat uit beperkende gedachten en-/of overtuigingen, wat zich uit in bepaald gedrag. Deze gedragingen noemen we saboteurs.

Saboteurs kunnen zich op twee manieren uiten: conformerend of confronterend. Als je veel piekert, aan het pleasen bent, je terugtrekt of je aanpast dan heb je te maken met conformerende saboteurs. Als je aan het doordrukken bent, dominant gedrag vertoont, dwarsligt of perfectionistisch bent dan zijn dit confronterende saboteurs. Vaak heb je wel een voorkeur voor één van beiden, maar het kan ook heel goed zijn dat beide type saboteurs je bekend voorkomen.


Resultaat vs. stagnatie
De uiterlijke kant bestaat ook uit een + en een – kant: resultaat vs. stagnatie. In het geval van ondernemerschap kun je bij resultaat denken aan veel blije klanten, veel omzet en tevreden werknemers. Stagnatie is de andere kant van de medaille, waarbij het juist stroef loopt en er geen resultaten worden bereikt.


Uitzoomen
Misschien herken je wel dat je soms ergens helemaal in vastzit. Ik had het zelf laatst toen ik een business case aan het uitwerken was en ik op een gegeven moment meer onmogelijkheden dan mogelijkheden zag. De piekeraar in mij maakte overuren en ik kwam niet veel verder. Het zijn vaak situaties waarin je gestrest raakt, waardoor je niet meer helder kunt denken. Het helpt dan niet om op dat niveau door te blijven denken, want dan kom je niet verder. Je kunt dan beter even uitzoomen en zien dat één of meerdere saboteurs actief zijn.


Uitzoomen kun je doen door je op iets anders te richten, wat te gaan schrijven, sporten, mediteren, ademhalingsoefeningen doen of met iemand sparren. Vervolgens kun je weer terug naar de betekenis. Waarom doe je ook alweer wat je doet? Waar zie je wel mogelijkheden en wat geeft je energie? Van daaruit kun je dan een volgende stap zetten. Je maakt dan een stap vanuit je innerlijke +, zodat de kans op een uiterlijke + groter wordt, i.p.v. een stap vanuit je innerlijke – die de kans op stagnatie groter maakt. Hoe meer je je hier bewust van wordt en ernaar gaat handelen, hoe moeitelozer het gaat en hoe leuker het wordt.


Veel succes!

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email